MOE 0.1.7 & Texifier 0.1.8

Pitkän tauon jälkeen ahersin kirjoitusohjelmien – MOE:n ja Texifierin – parissa. Nyt kotisivuilta on ladattavissa uudet versiot.

Texifier on pysynyt suunnilleen ennallaan, siinä on vain pieniä sisäisiä parannuksia. Sen sijaan MOE on kokenut melko valtavia muutoksia. Käyn tässä läpi tärkeimpiä.

Hyvästit Tk/Tcl- ja QT-MOE:ille. Ensinnä, olen kokonaan unohtanut muut versiot kuin Python + GTK -yhdistelmän. Lähdekoodihakemistossa olen kuitenkin hiukan varautunut mahdollisiin muihin versioihin, sijoittamalla nykyisen /moe/pymoe -hakemistoon. Globaalit asetukset löytyvät /moe/settings -hakemistosta, ja tarkoitus olisi, että jokainen erilainen versio käyttää samoja asetuksia.

Tämä tarkoittaa hiukan huonoja uutisia Windows-käyttäjälle. Jossain vaiheessa oli tarkoitus tehdä ”yksi MOE kaikille” käyttämällä Qt-kirjastoa. Lopetin kuitenkin projektin, joten tällä hetkellä ainoa mahdollisuus saada MOE toimimaan Windowsilla on asentaa siihen Python ja GTK. Koetin tehdä MOE:sta version, joka käyttää Python-asennuksessa tulevaa Tk/Tcl-kirjastoa, mutta siitä puuttuu turhan paljon ominaisuuksia verrattuna edes GTK:hon.

”Jatkuva” editointimoodi. Kaikkein tärkein uudistus tässä versiossa on ”jatkuva editointimoodi” (Contiguous View). Sisäisesti MOE käsittelee tekstiä pienissä paloissa, samaan tapaan kuin yWriter ja Scrivener: perusyksikkö on kohtaus (Scene). Näitä tekstinpaloja voi järjestellä mielensä mukaan erilaisiin ryhmiin, jolloin saa aikaan osia (part), lukuja (chapter) tai halutessaan ihan vain ryppään toisiinsa tiukasti liittyviä kohtauksia.

Tämä helpottaa tekstin jäsentelyä, mutta se ei ole aina kaikkein miellyttävin tapa kirjoittaa. Tästä syystä olen pitkään suunnitellut näkymää, jossa kohtaukset ovat yhdessä paketissa peräkkäin, samaan tapaan kuin valmis lopputuotos tulee olemaan. Ongelma tässä on ollut se, kuinka jatkuvaan näkymään tehdyt muokkaukset siirtyvät yksittäisiin kohtauksiin MOE:n sisuksissa.

Nyt toteutettu ratkaisu on ihan toimiva, mutta kohtalaisen karkea. Jatkuvassa näkymässä ei voi muokata kohtausten järjestystä tai lukumäärää, on ainoastaan mahdollista muokata niiden sisältöä. Jäsentelyä varten on siirryttävä takaisin ”indeksinäkymään”. Koetan tulevaisuudessa parannella tätä ominaisuutta.

Muita uusia ominaisuuksia. Parantelin työkaluja, joilla tarinoiden paloja voi siirrellä MOE-tiedostojen välillä. Indeksinäkymästä löytyy ”To file” -nappula, jota painamalla indeksistä valittu kohde kirjoitetaan omaksi tiedostokseen. Tällä tavalla yhdestä tekstistä voi siirtää osasia omiksi tarinoikseen. ”Insert”-valikosta löytyy nyt ”Pick”, jota käyttämällä tiedostoon voi tuoda osia muista MOE-tiedostoista.

MOE osaa nyt automaattisesti käyttää Texifieriä eksporttaukseen. Texifier käyttää omia tagejaan, joilla tekstiin saa korostuksia, kaavoja ja kaikenlaista muuta. Yksinkertainen sisäänrakennettu RTF-eksporttaus löytyy edelleen.

Kohtauksille (Scene) voi nyt antaa muotoilun. Valittavissa on tavallisen (Normal) lisäksi kursiivi (Italic) ja vahvennus (Bold). Pienempien tekstinpätkien muotoilua ei ole ilman Texifieriä.

Tulevaa työtä. Työtä MOE:n parissa riittää vaikka millä mitalla. Siinä on vielä sen verran paljon kaikenlaisia bugeja ja huonosti toimivia ominaisuuksia, etten jaksa listata kaikkia.

Kaiken korjattavan ja viilattavan ohella hahmottelen uusia ominaisuuksia. Yksi kehitystyön suunta on parantaa MOE:n käyttöä suurempien ja monimutkaisempien tekstien rakentamisessa. Tähän olen ajatellut yWriteristä tuttua kohtausten ”leimaamista” (tag). Leima voi olla esimerkiksi henkilö, paikka tai artefakti, ja sen avulla olisi tarkoitus helpottaa tarinan tarkastelua erilaisista näkökulmista. Toinen ajateltu ominaisuus olisi parantaa projektinhallintaa niin, että esimerkiksi tarinaa varten tehty dokumentaatio olisi helposti käsillä.

Tietyistä perusperiaatteista aion kuitenkin pitää kiinni. Tärkein suunnitteluperiaate MOE:ssa on ollut se, että sillä täytyy päästä nopeasti kirjoittamaan. Se tarkoittaa sitä, että kaikki jäsentelyyn ja tekstin hallintaan liittyvät työkalut on tarkoitettu otettavaksi käyttöön tarinan edetessä, niitä ei tarvitse asetella etukäteen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: