Kuhiseva kaikkeus?

Muutama päivä sitten (14.1.2012) uutisoitiin, että uusien tutkimustulosten mukaan Linnunrata suorastaan pursuaa planeettoja. Tämän uutisen innoittamana ajattelin kirjoittaa muutaman sekalaisen ajatuksen mieltäni kutkuttavasta kysymyksestä: kuinka paljon Linnunradalla on elämää sisältäviä planeettoja Maapallon lisäksi? Ei yhtään, sata, miljoona? Kuinka moni noista muiden planeettojen elämänmuodoista on jäänyt bakteerien asteelle, ja kuinka monella planeetalla on jonkinlainen sivilisaatio?

Lähdetään liikkeelle muutamista perusasioista. Ensinnäkin, kysymys Maapallon ulkopuolisesta elämästä rajataan usein koskemaan vain kotigalaksiamme Linnunrataa, ei koko maailmankaikkeutta. Havaittava maailmankaikkeus miljardeine galakseineen on aivan liian suuri kysymyksen järjelliseen käsittelyyn. Toisekseen, keskustelut ekstraterrestriaalisesta elämästä ovat tällä hetkellä hypoteettisia, sillä meiltä puuttuu havaintoaineisto. Keskusteluja voi myös pitää suurelta osin puhtaana ajatusleikkinä, sillä elämän määrä Linnunradassa ei ole kiinni siitä, mitä mieltä me asiasta nyt olemme.

Harvinainen Maa vs. kopernikaaninen periaate

Keskusteluissa kahta vastakkaista ääripäätä edustavat niin kutsuttu ”Harvinainen maa” -hypoteesi ja kopernikaanisen periaatteen hypoteesi. Itse edustan keskusteluissa useimmiten kopernikaanista koulukuntaa, lähinnä siksi, että se tekee monista muista kysymyksistä paljon kiehtovampia.

Jos Maapallo ja sen kantama elämä on Linnunradalla ainutlaatuista, niin se on sen mittainen tarina. Fermin Paradoksi saa yksinkertaisimman mahdollisen selityksensä, ja tulevaisuutemme kosmoksessa on kaikin tavoin avoin. Mutta jos elämä ja erityisesti tekniset sivilisaatiot ovat Linnunradalla enemmän sääntö kuin poikkeus, monet kysymykset tulevat huomattavasti haastavammaksi ja kiinnostavammaksi.

Kuhiseva kaikkeus ja Fermin Paradoksi

Oletetaan, että Maapallo ja ihminen ei ole mikään poikkeus Linnunradalla, vaan enemmänkin tavallista ”keskivertohuttua”. Oletetaan, että ihmisessä ja hänen sivilisaatiossaan ei ole mitään poikkeuksellisia piirteitä; ihmisen sivilisaatio ei ole sen enempää vanhin kuin nuorin, ei pienin eikä suurin, vaan jotain siltä väliltä. Tällöin tähtitaivaalle katsoessamme katsoisimme samalla (myös) omaan tulevaisuuteemme, sillä siellä olisi myös sivilisaatioita, jotka ovat teollistuneet jo kymmeniä tai satoja miljoonia vuosia sitten.

Meidän mielestämme Linnunrata näyttää luonnontilaiselta. Koska Aurinkokunnassamme ei lennä (kaikkien näkyvillä) avaruuden muukalaisten avaruusaluksia, mekään emme lennä tulevaisuudessa toisille tähdille. Koska taivaalla ei näy interstellaarisia radiomajakoita kertomassa muukalaisten olemassaolosta, mekään emme sellaista koskaan rakenna. Koska taivaalla ei näy merkkejä supersivilisaatioiden kokonaan valjastamista tähdistä (kts. Kardasevin asteikko, Dysonin kehä), mekään emme koskaan valjasta tähtiä kokonaan tai rakenna niistä interstellaarista valomainosta.

Jonottamassa giljotiinille?

Kaikkein karuin selitys tällaiseen olisi se, että sivilisaatiot on tuomittu väistämättömään kuolemaan. Osa kestäisi pidempään, osa romahtaisi nopeammin, mutta perustavanlaatuiset luonnonlait estäisivät mitään sivilisaatiota kehittymästä niin pitkälle, että se matkustaisi tähtien välillä tai muulla tavoin tekisi itsensä näkyväksi muille. Me ihmiset olisimme vain matkalla kohti galaktisessa mittakaavassa nopeasti lähestyvää tuhoa.

Vai jos Einstein olikin oikeassa?

Realistina myönnän, että tuollainen olisi täysin mahdollista, mutta optimistina haluan ajatella vaihtoehtoja.   Mitä, jos Einstein olikin perustavalla tavalla oikeassa, eikä valonnopeuden ylittämiseen yksinkertaisesti ole olemassa keinoja minkäänlaisella teknologialla? Tällöin matkat tähtien välillä venyisivät parhaimmillaankin vuosikymmeniin tai -satoihin, mutta nykytietämyksen pohjalta realistisesti ajateltuna huomattavan paljon pidemmiksi – sadoiksi tuhansiksi tai miljooniksi vuosiksi.

Jos matkat tähtien välillä venyvät pitkiksi, niin millaisia matkoja tehtäisiin? Materiaalin rahtaamista on vaikea kuvitella, kun miltei kaikkea materiaa saa omalta ”takapihaltaankin” huomattavasti pienemmin ponnistuksin. Vuosituhansien mittainen turistiristeily ei ole tarkoitettu ainakaan nykyihmisen kaltaiselle olennolle. Tutkimus? Luotaimet? Joissain tapauksissa ehkä kyllä, tieteellisesti lupaavimpiin kohteisiin, mutta itse ajattelen, että samaan aikaan kehittyvä havaintotekniikka korvaa tarpeen lähettää luotaimia paikan päälle.

Tästä syystä ajattelen, että jos mitään tähtien välillä liikutetaan, lienee parempi vain hyväksyä se, että aikaa tulee kulumaan runsaasti, ja toteuttaa matka sen ehdoilla. Olipa matkan tarkoitus mikä tahansa, niin sillä ei ole kiire. Tällöin ei kannattaisi uhrata voimavaroja siihen, että tähtialus saadaan pikaisesti ehjänä perille; matka olisi enemmän Voyager- ja Pioneer -luotainten kaltaista ”pullopostin” lähettämistä galaksin kiertoradalle. Avaruuden muukalaiset olisivat tietoisia toistensa olemassaolosta, mutta pysyttelisivät kotisohvillaan katselemassa muita valtavilla aurinkokunnan kokoisilla interferometreillaan.

Radiomajakka – kenelle?

On sanottu, että ihmisen nykyinen SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) on tuomittu epäonnistumaan, jos kukaan ei ole tarkoituksellisesti rakentanut laitetta, jonka ohjelma kykenee havaitsemaan. Perussyy tähän on se, että vaikka nk. ”radiokupla” (sivilisaatiosta ”luonnollisesti” lähtevä radiomelu) matkaa avaruuden halki ajasta ikuisuuteen, sen signaali kuitenkin tippuu alle kohinarajan määrällisessä ajassa. Sen kauempaa signaalia ei voi enää erottaa avaruuden luonnollisesta taustakohinasta. Sitä aiemmin signaali heikkenee niin, että sen havaitsemiseen tarvitaan yhä tarkempia radioteleskooppeja.

Vahvimmat ihmisen lähettämät signaalit ovat tutkapurskeet. Havaitsemisen tekee ongelmalliseksi se, että on suunnattoman onnekasta jo pelkästään se, että yksittäinen signaali sattuu joskus tulevaisuudessa osumaan muukalaisen radioteleskooppiin. Muukalainen ei kuitenkaan koskaan saa varmistettua kaappaamaansa yksittäistä signaalia. Sama koskee tietysti myös ihmisen yrityksiä havaita muukalaissivilisaation aikoinaan avaruuteen lähettämiä välähdyksiä.

Jotta sivilisaatio olisi varmasti havaittavissa suuriltakin etäisyyksiltä alkeellisemmallakin tekniikalla, sivilisaation olisi rakennettava ympärisäteilevä – tai vähintään Linnunradan kiekon tasossa säteilevä – lähetin, joka (1) on helposti tunnistettavissa keinotekoisesti, (2) erottuu helposti keskustähdestään, (3) lähettää signaalia miljoonia vuosia.

Tällaisen lähettimen rakentaminen ei kuitenkaan ole mikään triviaali tehtävä. Jos se on teknisesti mahdollista, sellainen kuitenkin rakennettaisiin, jos se nähtäisiin vaivan arvoiseksi. Jos Linnunrata kuitenkin kuhisee elämää ja se voidaan todeta edistyneemmällä havaintolaitteistolla, niin olisiko majakan rakentamiselle tarvetta?

Perästä kuuluu

Tämän pidemmälle en tällä kertaa asiaa pohdi. Avaruuden muukalaiset ja Fermin Paradoksi ovat sen verran kiehtovia asioita, että palaan aiheeseen varmasti myöhemmin.

Lisälukemista

http://zidbits.com/2011/07/how-far-have-radio-signals-traveled-from-earth/

http://www.faqs.org/faqs/astronomy/faq/part6/section-12.html

 

Mainokset

2 kommenttia (+lisää omasi?)

  1. Paluuviite: Palapeli Universumista ja Fermin paradoksi « Markuksen blogi
  2. pekka virtanen
    Hei 11, 2015 @ 05:49:47

    Ongelmana on, että etsimme muita meidän profiililla, etenkin henkinen maailmamme, maailman kuvamme, itsekeskeisesti.
    Tietotaitomme on kehittynyt viimeis(t)en satojen vuosien aikana huimasti, ehkä tuleva löytyvä tieto paljastaa merkittävästi (mullistavasti) uutta, joss sitä ennen emme tuhoa itseämme? Tiedämme hyvän ja pahan emmekä siitä huolimatta osaa valita oikein, mikä meitä ohjaa?

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: