Mikä on MOE?

MOE, Markuksen Oma Editori, on omien tekstieni kirjoittamiseen tarkoitettu editori. Projekti edistyy sitä mukaa, kun tarvitsen itselleni uusia ominaisuuksia. Mutta miksi koodata oma editori? Eikö maailmassa ole jo ihan tarpeeksi editoreita? Syyt löytyvät historiasta.

 

Aivan kirjoittamisen ensimetreillä totesin, että tarvitsen jonkinlaisen mekanismin, jolla kirjoitetut tekstit saa kauniiksi PDF:ksi. Olin silloin kirjoittamassa gradua, ja siinä työssä olin pakon sanelemana vaihtanut OpenOfficen LaTeX:iin. Oli aivan luonnollista alkaa taivuttaa LaTeX:ia myös kaunokirjallisempien tekstien tarpeisiin. Tästä syntyi hiljalleen (vielä nimeämätön)  skriptipaketti, jonka avulla saa teksteistä versiot sekä kotisivuille (PDF, HTML, EPUB) että kirjoituskilpailuihin (RTF).

Jotain kuitenkin puuttui. Moneksi eri tiedostoksi hajotetun pitkän tekstin hallinta pelkällä tekstieditorilla on lopulta liian työlästä. Etsiskelin hetken aikaa GEdit:iin laajennusta (plug-in), jolla useampiosaisen tekstin editoiminen olisi ollut inhimillisempää, mutten löytänyt mitään sopivaa. Toisaalta tutustuin kirjoittajille tarkoitettuihin editoreihin (esimerkiksi yWriter), mutta niiden ongelma oli se, ettei niitä saanut pultattua kiinni skriptipaketiin. Skriptipaketti näyttelee kuitenkin omassa kirjallisessa työssäni tärkeää roolia.

Koska en löytänyt itselleni sopivaa editoria valmiina, ei auttanut muu kuin alkaa tehdä sellaista itse. Pythonin valinta ohjelmointikieleksi oli aika itsestäänselvää. Olen jo pitkän aikaa aloittanut kaikki omat projektini Pythonilla, ja kääntänyt projektin toiselle kielelle (Java, C++, D) vasta siinä vaiheessa, jos Python ei ole ollut tarpeeksi tehokasta. Käyttöliittymäkirjastoksi valitsin lopulta GTK:n, koska käytän kotikoneessani Ubuntu-pohjaista Linux Mintiä, jossa GTK tulee vakiona mukana.

Jonkinlaista lyhyttä historiikkia projektin vaiheista voi lukea oheisesta ketjusta:

http://netticolosseum.tieteiskirjoittajat.net/viewtopic.php?f=11&t=1303

Editoriprojektissa minulla on kaksi selkeää ohjenuoraa. Ensimmäinen on se, että editorilla pitää pystyä aloittamaan kirjoittaminen heti, ilman ylimääräisten asetusten tai vastaavien tekemistä. Aivan kokonaan tämä ei vielä nykyisellä versiolla toteudu, mutta suunnitelmissa on parantaa tilannetta.

Toinen tärkeä ohjenuora on se, että tekstin rakenteellista muokkausta voi tehdä vapaasti tilanteen ja tarpeen mukaan. Koko editoriprojektin ydin on helpottaa tekstin pilkkomista hallittaviin osiin. Siitä huolimatta editori ei saa vaatia minkäänlaista rakenteen etukäteissuunnittelua, vaan rakennetta muokataan sitä mukaa, kun teksti edistyy – tekstiä pilkotaan, puretaan, yhdistellään ja järjestellään uusiksi aina kulloistenkin tarpeiden mukaan. Tekstin voi pitää halutessaan yhtenä kokonaisena tekstimassana, ja sen pilkkomisen osiin voi aloittaa ja lopettaa milloin haluaa.

Vaikka editorin nykyinen versio ei aivan kokonaan noudattelekaan näitä perusperiaatteita, niin ne kuitenkin toimivat uusien ominaisuuksien suunnittelun lähtökohtina. Uusimpana tulokkaana ovat ”Flatten” ja ”Deepen” toiminnot; toisella madalletaan tekstin hierarkiaa, toisella syvennetään.

Jos kirjoitat tarinoita ja käytät koneessasi Linuxia, voit kokeilla moea seuraavia ohjeita noudattamalla:

http://netticolosseum.tieteiskirjoittajat.net/viewtopic.php?p=8219#p8219

Kannattaa huomioida, että editori on jatkuvassa muutostilassa. Editorin sisuksissa on kaikenlaisia kokeellisia toimintoja, eivätkä kaikki toiminnot ole ”pomminvarmoja”. On aina mahdollista, että editorin tulevissa versioissa on tallennusformaattia muutettu, jolloin vanhemmilla versioilla kirjoitetut tekstit eivät välttämättä avaudu ilman, että tallennettua tiedostoa (XML) korjaa tavallisella tekstieditorilla.

Näistä seikoista huolimatta kannattaa muistaa, että editorin suhteen minulla on oma lehmä ojassa. Koetan säilyttää editorissa taaksepäin yhteensopivuuden ihan siksi, että muussa tapauksessa joudun käsin korjaamaan lukemattomia levyllä olevia tekstejä. Jos yhteensopivuus on pakko rikkoa, niin koetan pitää tiedostoihin vaaditut korjaukset mahdollisimman pieninä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: